CBS becijfert: alleenstaanden en fulltimers kampen vaker met burn-outverschijnselen dan anderen.

Onder hoge druk precies moeten doen wat de baas zegt, op de manier die hij zegt en wanneer hij het zegt. Dat is een goed recept voor een burn-out bij werknemers. Vrouwen ervaren deze omstandigheden vaker dan mannen en lijden daardoor iets vaker onder ‘werkgerelateerde psychische vermoeidheid’: burn-outklachten. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

‘Een hoge werkdruk en een gevoel van weinig zelfstandigheid leiden tot burn-outverschijnselen. Bijvoorbeeld vermoeid zijn, denkend aan werk voordat je uit bed komt’. De andere kenmerken van burn-out waarvan het CBS onderzocht hoe vaak ze voorkomen: een leeg gevoel aan het einde van de werkdag, fysieke en/of emotionele uitputting door het werk en het gevoel dat een werkdag doorkomen ontzettend veel van iemand vergt. Burn-out klachten moeten serieus worden genomen. Er is een manier om preventief deze signalen op te pikken.

Alarmerend als je een paar keer per maand aan die vijf kenmerken voldoet.
Wie gemiddeld ‘een paar keer per maand’ of vaker aan die vijf kenmerken voldoet, vertoont tekenen van een burn-out. Dat gold in 2016 voor 15,3 procent van de werkende vrouwen en 14 procent van de werkende mannen. Alleenstaanden en mensen die voltijds werken kampen vaker met burn-outverschijnselen dan anderen. Onder zowel mannen als vrouwen loopt de categorie van 25 tot 35 jaar het meeste risico. Van de vrouwen uit die groep ervaart 18 procent burn-outverschijnselen, tegen 16 procent van de mannen. ‘Het is verrassend dat de 25- tot 35-jarigen eruit springen’, zegt Traag. 

burn_out

Die conclusie sluit ten dele aan bij recente alarmerende berichten over het hoge aantal burn-outs onder jonge mensen. Maar onder de allerjongste groep werkenden, die van 15 tot 25 jaar, komt werkgerelateerde burn-out juist minder vaak voor dan onder de meeste andere leeftijdsgroepen. Volgens het CBS komt dit onder meer doordat veel jongeren onder de 25 nog niet fulltime werken. Waarom vrouwen zich minder vaak zelfstandig voelen in hun werk en een hogere werkdruk ervaren dan mannen, kan Traag niet helemaal verklaren. ‘Vrouwen werken vaker in het onderwijs en de gezondheidszorg, waar de werkdruk hoog is’, zegt zij. ‘Maar het kan ook zijn dat de werkdruk in die sectoren als hoog wordt ervaren omdat er relatief veel vrouwen werken en zij vaker aangeven een hoge werkdruk te voelen. Een kip-of-eiverhaal.’

Werkende 65- tot 75-jarigen hebben het minste last van burn-out. Die constatering ligt voor de hand, want de meesten van hen hoeven niet te werken en doen dat geheel vrijwillig.

Bron: Volkskrant 18 februari 2018

CONTACT

Luchthavenweg 81.247
5657EA Eindhoven
info@preventicons.nl
T 040-782 02 50
> Diensten
> FAQ
> Aansluiten
Verzuim in cijfers 
Copyright © 2018 – Preventicons